Behendigheid of Agility

 

Het maakt eigenlijk niet uit hoe je het noemt. Agility doen met je hond klinkt leuker op feestjes, maar het is exact hetzelfde als behendigheid beoefenen met je hond. De bedoeling is dat je hond zo snel en behendig als mogelijk een hindernisparcours aflegt. De eigenaar van de hond, die noemen we de handler, moet aangeven waar de hond naartoe gaat. Het is dus een TEAM-sport.

Waarom zet ik dat hier nu dikgedrukt, omdat ik dat een erg belangrijk aspect vindt van de behendigheid. De handler is nergens zonder zijn of haar hond, en de hond op zijn beurt is nergens zonder goede sturing. Dus samenwerken of samen leren werken is een must.

Het uiteindelijke doel is het lopen van een parcours. Een parcours bestaat uit een aantal hindernissen die de hond moet nemen, geleid door zijn handler, in een minimum van tijd, op de juiste wijze en in een bepaalde volgorde. De hindernissen doen beroep op zowel de snelheid als op het atletisch vermogen van de hond. Durf en doorzettingsvermogen zijn belangrijk en de aangeboren leergierigheid van de hond wordt door deze sport gestimuleerd.

Er zijn altijd rassen die dit makkelijker leren en uitvoeren als andere. Maar elke hond is er in principe geschikt voor. Voor sommige rassen zul je als eigenaar heel erg enthousiast moeten zijn om de hond aan het werk te zetten. Wat voor voordelen zitten er nu aan om dit samen met je hond te gaan doen.

De belangrijkste voordelen op een rijtje:

 • Je gaat een team vormen met je hond
 • Door het samenwerken krijg je een beter opgevoede hond voor thuis
 • De hond heeft beweging nodig en dat doen we met behendigheid
 • Je traint ook de hersens van je hond, ze blijven constant denken “wat komt er nu baas”
 • Je eigen conditie verbetert ook, de handler staat namelijk niet stil.

Welke toestellen hebben we:

 • Hoogtesprongen
 • Muur
 • Tunnel
 • Slurf
 • Paaltjes, (slalom)
 • Breedtesprong
 • Tafel
 • Wip, raakvlaktoestel
 • Kattenloop, raakvlaktoestel
 • A-schutting, raakvlaktoestel

 

Alle toestellen hebben speciale commando’s zodat het duidelijk is voor de hond wat ze moeten doen. In de lessen beginnen we heel makkelijk met een hoogtesprong en een tunneltje. Je zult merken dat we erg snel uitbreiden en elke les proberen om er een toestel bij te pakken.

Voor de raakvlaktoestellen gelden speciale regels. Deze zijn verdeeld in verschillende vakken, onderaan moeten ze minimaal met 1 voet raken. De rest van het toestel gaat zo snel mogelijk.

Bij hondenschool Dedemsvaart beschikken we over elektronische raakvlakken. Als men deze goed aanraakt dan gaat er een zoemer. Daardoor weet de instructeur dat het goed ging. Onze baan is een van de modernste die je kunt kopen. De gehele baan is van aluminium waardoor het opbouwen makkelijker wordt.

Opbouwen is namelijk iets wat we samen doen, net als afbreken. De honden liggen dan vast aan de kant van het veld. In het begin zijn we zo klaar, naarmate de lessen vorderen hebben we steeds meer nodig. Hopelijk komen we elkaar snel tegen op het trainingveld, dan kunnen we het in de praktijk proberen. Dat is toch het mooiste om te doen, jij samen met je hond over het veld rennend.

Hooperwedstrijd 28 september 2019

Zaterdag 28 september organiseert Hondenschool Dedemsvaart een hooperwedstrijd.
Vrije toegang voor iedereen en beperkt parkeergelegenheid beschikbaar voor toeschouwers.

Open dag zaterdag 9 juni

De open dag begint om 10.30 uur en eindigt rond 15.00 uur. Adres van onze hondenschool is Ommerkanaal 17 – Dedemsvaart. De gehele dag kunt u genieten van een onderlinge behendigheidswedstrijd op het sportveld en verschillende demonstraties...

Dogshow Groningen, succesvol voor Herman Nijhuis

Carson Peters v.d. Hermels Hoeve heeft in Groningen weer een paar fraaie resultaten behaald. Zaterdag 3 maart in de jeugdklas 1 Uitmuntend J-CAC en Res CAC. en zondag 4 maart 1 Uitmuntend J-CAC, CAC, BOB & Res. BIG. Carson is nu def. NJK '18. Van harte...

Succes op International Dogshow Eindhoven voor Herman Nijhuis

Dashond Korthaar, Carson Peters v.d. Hermels Hoeve, Jeugd klas, 1 U.CAC.BOB.BIG & 4 BIS Herman Nijhuis is met zijn jeugdhond beste van de groep dashonden (BIG) geworden en is op plaats 4 geëindigd van alle rasgroepen! (4 BIS) Een geweldig resultaat! Van harte...